Meny

2018-04-14

Folkhälsomyndigheten och Smittskyddet rapporterar om fler fall av TBE än någonsin tidigare


Under 2017 anmäldes totalt 391 fall av TBE, fästingöverförd virusorsakad hjärninflammation, i Sverige. Det är en ökning på 64 procent jämfört med året innan. Smittskydd Västra Götaland har över den senaste femårsperioden sett att en fyrfaldig ökning skett. Med anledning av detta rekommenderar de att permanent- och sommarboende samt de som vistas i naturen i riskområden ska vaccinera sig mot TBE.

Vad är TBE?

TBE är en sjukdom som angriper hjärnans nervsystem och smittar människor genom fästingbett. Det räcker att bli biten av en fästing som bär på viruset för att få sjukdomen. Fästingarna får sjukdomen själva när de biter och suger blod från smågnagare.

Vaccin mot TBE

Smittan överförs direkt i samband med fästingbettet. Idag finns ingen behandling mot TBE, men sjukdomen kan som tur är förebyggas genom vaccination. Du måste ta vaccinationen tre gånger för att få ett hundra procentigt skydd (de två första med ca fyra veckors mellanrum, den tredje dosen efter ca sex till tolv månader, vilket med fördel sker påföljande vår). Därefter behöver du ta påfyllnadsdos vart tredje till femte år för att skyddet ska hålla. 

Nytt för i år: Sänkt åldersgräns för extra vaccindos – nu från 50 års ålder

En extra vaccindos, dvs. 4 doser i grundschemat, rekommenderas sedan tidigare till
personer äldre än 60 år samt till personer med nedsatt immunförsvar som börjar sin grundimmunisering. Baserat på sammanställda data från anmälda TBE-fall så rekommenderar smittskyddsläkarna nu att man ger denna extra vaccindos redan från 50 års ålder.

Boka tid för TBE-vaccination »

Läs mer om vaccination mot TBE här »

 

« Tillbaka

  • Tipsa
  • Skriv ut
design by Carro & Co . code by Grafi

Prenumerera och få de bästa erbjudandena och senaste nytt!

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom arbetsmiljö och hälsa, få förmånliga erbjudanden, tips och nyheter direkt i din inbox.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Ange önskade områden (valfritt):

Fyll i formuläret, så kontaktar vi dig

Vill du ha svar på en fråga, beställa en tjänst eller bli avtalskund? Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så hör vi av oss till dig inom kort.

Email:

Ja, jag godkänner att Hälsobolaget sparar mina uppgifter för att kunna återkoppla. Jag godkänner samtidigt att Hälsobolaget kan skicka löpande information om tjänster och erbjudanden till min mailadress. Jag kan när som helst avregistrera mig från mailutskick samt kontakta Hälsobolaget för att få mina uppgifter borttagna.

 

Inloggning till fakturaportal

Kundbeställning

Ladda upp din beställning här