Meny

Lagstadgade medicinska kontroller

Anlita Hälsobolaget för företagets lagstadgade medicinska kontroller.

För vissa arbeten krävs enligt lag att du som arbetsgivare genomför medicinska kontroller. Syftet är att ta reda på om personalen löper risk för ohälsa eller olycksfall i sitt arbete. Och att förebygga att någonting sådant sker.

Vilka medicinska kontroller som måste utföras varierar beroende på personalens arbetsuppgifter och regleras till stor del av Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS). Det finns även medicinska kontroller som regleras av andra myndigheter.

Läkarundersökning ingår

I de flesta medicinska kontroller ingår läkarundersökning med någon form av provtagning såsom blodprov, urinprov, röntgenundersökning, spirometriundersökning eller arbets-EKG.

Hälsobolaget hjälper dig att identifiera, planera, genomföra och följa upp de medicinska kontroller som gäller för just ditt företag.

Vi utför medicinska kontroller och utfärdar tjänstbarhetsintyg för:

Vill du veta mer om lagstadgade medicinska kontroller?

På Arbetsmiljöverkets hemsida kan du läsa om vilka medicinska kontroller som måste utföras, vilka som ska erbjudas och vad arbetsgivaren är skyldig att erbjuda de anställda.

Läs mer om Arbetsmiljöverkets regler kring Systematiskt miljöarbete »

Övergripande föreskrift om medicinska kontroller i arbetslivet »

Det finns medicinska kontroller som regleras av andra myndigheter än Arbetsmiljöverket, som gäller anställda som arbetar bland annat med joniserad strålning, livsmedel, flygning. Bland annat Strålsäkerhetsmyndigheten och Tranportstyrelsen står bakom dessa.

Läs mer på Strålsäkerhetsmyndighetens sida »

Transportstyrelsens regelverkt hittar du här »

 

  • Tipsa
  • Skriv ut
design by Carro & Co . code by Grafi

Prenumerera och få de bästa erbjudandena och senaste nytt!

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom arbetsmiljö och hälsa, få förmånliga erbjudanden, tips och nyheter direkt i din inbox.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Ange önskade områden (valfritt):

Inloggning till sjuk- och friskanmälan

Inloggning till fakturaportal