Meny

Alkohol- och drogmissbruk med 15-metoden

Stöd vid alkohol- och drogmissbruk


Utdrag ur föreskrifterna om arbetsanpassning och rehabilitering: 1994:1

10 § Arbetsgivaren skall ha de rutiner som behövs för verksamheten med arbetsanpassning och rehabilitering.

13 § Rutiner enligt 10 § skall även omfatta arbetsanpassning och rehabilitering vid missbruk av alkohol eller andra berusningsmedel.


Det är inte alltid mängden eller tillfälle som avgör ifall bruk av något slag anses som ohälsosam. Utan snarare de konsekvenser som bruket leder till, så som fysiska och psykiska hälsoaspekter men även samvaron med familj och vänner. Det kan även leda till att man tar onödiga risker både privat och inom arbetslivet.

Pågår det under en längre tid kan det i sin tur leda till ett beroende där bruket får stå i centrum och allt annat hamnar på andra plats, så som barn eller sin partner. Du upplever att du inte "fungerar" utan ditt bruk av alkohol och/eller droger.

AUDIT/DUDIT

AUDIT är ett kartläggande instrument som används inom sjukvård och företagshälsovård för att tillsammans med individen se över konsumtionen av alkohol och på det sättet kunna vägleda ifall det finns risk för missbruk eller beroende.

DUDIT fungerar likadant men istället ligger fokuset på droger.

15-metoden

För att kunna hjälpa en individ som har ohälsosamma alkoholvanor utgår vi från Hälsobolaget utifrån 15-metoden. Modellen skapades för att kunna stötta individen med att kunna kontrollera sitt beroende genom tre steg. Ibland fullföljs bara två av dessa steg, ibland även det tredje. Namnet uppkom från ovanstående AUDIT, där 15 p kan vara ett tecken på missbruk eller beroende.

15-metoden vid missbruk

Andra insatser vi kan stötta med

Vid behov stöttar vi med drogtester, alkholscreening och stöttning med utdelning av personliga läkemedel samt samtalsstöd.

  • Tipsa
  • Skriv ut
design by Carro & Co . code by Grafi

Prenumerera och få de bästa erbjudandena och senaste nytt!

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom arbetsmiljö och hälsa, få förmånliga erbjudanden, tips och nyheter direkt i din inbox.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Ange önskade områden (valfritt):

Fyll i formuläret, så kontaktar vi dig

Vill du ha svar på en fråga, beställa en tjänst eller bli avtalskund? Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så hör vi av oss till dig inom kort.

Email:

Ja, jag godkänner att Hälsobolaget sparar mina uppgifter för att kunna återkoppla. Jag godkänner samtidigt att Hälsobolaget kan skicka löpande information om tjänster och erbjudanden till min mailadress. Jag kan när som helst avregistrera mig från mailutskick samt kontakta Hälsobolaget för att få mina uppgifter borttagna.

 

Inloggning till fakturaportal

Kundbeställning

Ladda upp din beställning här